Back to All Events

UITVERKOCHT! Het verhaal van schrijfster Roxane van Iperen | 't Hooge Nest

  • Groene Afslag amersfoortsestraatweg 111 Laren (map)

Wees welkom bij de lezing van Roxane van Iperen

ZONDAG 5 MEI | 14.30 uur inloop / start lezing 15.00 uur ENTREE: €10

TICKETS: uitverkocht!

Op 5 mei vieren we de vrijheid. We leven al bijna driekwart eeuw in vrede, en soms vergeten we hoe duur bevochten die vrijheid is. Op deze dag wil De Groene Afslag graag stilstaan bij de hardvochtige onderdrukking in de Tweede Wereldoorlog, maar vooral ook bij de moed van de mensen die ertegen opstonden.

Wie bijna alles weet over 't Gooi in oorlogstijd is Roxane van Iperen. Ze kocht een oud huis op de grens van Naarden en Huizen en botste bij de verbouwing ervan op geheime schuilplaatsen. Na lang onderzoek ontdekte zij dat op het hoogtepunt van de oorlog, toen de treinen richting de concentratiekampen op volle capaciteit reden en de Endlösung der Judenfrage succesvol vorm begon te krijgen, in 't Hooge Nest door twee joodse zussen, Janny en Lien Brilleslijper, een groot onderduik- en verzetscentrum werd gerund.

Roxane van Iperen dook in de bewogen geschiedenis van het huis en schreef er een bejubeld boek over: 't Hooge Nest. Terwijl de laatste joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Toch wordt 't Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt samen met de familie Frank met het laatste transport vanuit Westerbork in Auschwitz. De zussen zijn erbij als Anne en Margot Frank in Bergen-Belsen uiteindelijk bezwijken. 't Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.

Ook het Crailo-terrein, waar De Groene Afslag gehuisvest is, heeft een bijzondere rol gespeeld in de oorlog. Het terrein werd in 1938 opgeleverd, de Duitsers konden in een 'nagelneue' kazerne trekken. Na de oorlog deed het soldatenverblijf dienst als interneringskamp voor de vele Gooise NSB-ers. Dus eveneens een bijzondere plek in de lokale geschiedenis.

Op zondag 5 mei geeft Roxane een lezing bij De Groene Afslag. Ze beantwoordt na afloop vragen en signeert haar boek. Om de vrijheid te vieren sluiten we af met Oranjebitter en oorlogschocolade. Daarna is er alle ruimte om beneden in het café samen te toosten op onze verworvenheden.

De Wereld Draait Door optreden met de onderduikkinderen uit het boek: https://dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl/media/579971