VAN slooppand 
NAAR pleisterplaats

De Groene Afslag is niet bedacht om een horecaplek te worden. Dat is louter een middel om een bruisend podium te kunnen bouwen voor iedereen die opgewekt de toekomst in kijkt en graag wat dingen – groot of klein – wil veranderen om ons leven op aarde toekomstbestendig te maken.

Uiteindelijk proberen we zonder opgeheven vingertje – ook wij zitten wel eens in vliegtuig en kopen wel eens iets waar we eigenlijk niet zo veel aan hebben – mensen aan het denken te zetten.

Bijvoorbeeld dat vegetarisch eten en spullen uit de buurt lekkerder zijn dan je denkt. Dat afval niet bestaat, dat je er altijd weer wat van kan maken. Dat er ook schoonheid in lelijke dingen zit. Dat niet alles aangeharkt of met Monsanto gif platgespoten hoeft te zijn om een gezellige buitenplaats te creëren. 
Kijk ook even naar de programmering of de School for Change om te zien wat allemaal brouwen. Of koekeloer even bij onze vaste bewoners.

Langer verblijf
Het is natuurlijk best een afgetrapte zooi. Maar bedenk, we zitten in een slooppand en mochten maar twee jaar blijven. Dan is het economisch gezien best dom om alles jakkie strakkie te maken. Bovendien, er zijn in het Gooi meer dan genoeg (eigenlijk alleen maar) aangeharkte plekken. Overigens gloort er inmiddels een veel langer verblijf en zijn we bezig met ontwikkelplannen voor een definitieve vestiging 400 meter verder op het oude kazerneterrein. 


TIJDLIJN IN FOTO’S

BEGIN 1900 - kamp crailo

eind jaren ‘40 -
nsb-gevangenis

Het mag dan vrede zijn in mei 1945, vredig is de situatie zeker niet. Nederland verkeert in totale chaos. Een uitbarsting van volkswoede richt zich op iedereen die maar van collaboratie wordt verdacht. Alle verdachten moeten worden opgepakt, met gezin en al. Als eind juni 1945 het eerste naoorlogse kabinet aantreedt, zijn al meer dan 100.000 mensen geïnterneerd. Ze worden hard aangepakt en de situatie in de 'kampen' waarin ze terecht komen is tergend. Een van de interneringsplekken is Kamp Crailo. Kamp Crailo is een militair oefenterrein onder Bussum. Het ligt gedeeltelijk op de Bussummerheide en omsluit ook het gebied rond de Kolonel Palmkazerne. Op de plek waar tijdens de oorlog Duitse legereenheden waren ingekwartierd, zitten nu meer dan tweeduizend verdachten vast.” - Oneindig Noord-Holland

201703091358c1495ad9335.jpg

1967 - spiksplinternieuw

Schermafbeelding 2020-09-18 om 12.07.36.png

1992/2016 - Asielzoekerscentrum Crailo

2018 - verbouwing

2019-heden - de groene afslag