Adnan's Jordaanse* diner | vrijdag 28 februari

*Jordanië, niet de volksbuurt in Amsterdam.

We hebben een nieuwe parel in ons keukenteam: Adnan. Op vrijdag 28 februari is het menu van ons diner volledig van Adnans hand.

Adnan komt uit Jordanië en verhuisde 12 jaar geleden naar Nederland voor de liefde. Oorspronkelijk was hij filmmaker en muzikant, maar vijf jaar geleden stapte hij over naar de culinaire wereld. Eerst in de high-end catering, nu bij ons in het restaurant. 

Adnan vertelt dat het concept van De Groene Afslag hem direct aantrok. Duurzaamheid en groen doen zijn doorvlochten in zijn leven, werk en privé. Hij ziet het als de ideale plek om te experimenteren en te blijven leren. Dat klopt ook, want wij proberen bij De Groene Afslag met horten en stoten de toekomst uit te vinden. 

Op 28 februari tijdens het vrijdagavond diner staat Adnan aan het roer in de keuken. Zijn menu is natuurlijk geïnspireerd op de smaken uit zijn moederland, maar in een verfijnde en plantaardige vorm. Van pita, hummus en tahini tot een pistachecake als afsluiting: het hele menu ademt de Midden-Oosterse keuken, maar met een verrassende twist. Zijn doel? Laten zien hoe veelzijdig en heerlijk groenten kunnen zijn.

Wil je erbij zijn? Reserveer dan hieronder. En als je de 28e verhinderd bent kom je gewoon een ander keertje. Want De Groene Afslag is tegenwoordig iedere vrijdagavond geopend voor diner en iedere maandagavond voor een daghap.

NAAR DE RESERVERINGS POP-UP.


OPEN CALL | Wij zoeken jonge, creatieve makers voor ontwerp 30 hotelkamers

AUPING EN DE GROENE AFSLAG ZOEKEN JONGE, CREATIEVE MAKERS VOOR ONTWERP 30 HOTELKAMERS.

September 2025 opent De nieuwe Groene Afslag met daarbij een hotel. In een oud militair pand, volledig circulair herontwikkeld in samenwerking met RAU Architects en Sanne Oomen. Daarin komen 30 kamers, die op 30 manieren een verhaal vertellen. Daar laten we zien dan afval niet bestaat en dat je er altijd weer iets van kan maken.

Die kamers willen wij ontwikkelen in samenwerking met jonge, creatieve makers uit allerlei disciplines. Daarom loopt tot 1 april een open call om ontwerpen in te sturen. Na 1 april selecteren wij de winnaars die dan echt hun eigen hotelkamer gaan realiseren. De jury bestaat uit: 

- Pien Rademakers, eigenaar Galerie Rademakers
- Piet Boogert, voormalig directeur van het Lloyd Hotel, ooit de Culturele Ambassade
- Lucas Mol, aanjager van De Groene Afslag, oud conservator Groninger Museum
- Sanne Oomen, architect en baas interieur De Nieuwe Groene Afslag

En een special guest, to be announced ...

Het ontwerp moet gebaseerd zijn op spullen en materialen die anderen wilden weggooien. De kamers moeten geen kringloop gevoel hebben maar een state-of-the-art kunst uitstraling. Daarnaast moet het ontwerp veilig zijn, hufterproof, onderhoudsvriendelijk en dagelijks goed schoon te maken.

Iedere kamer heeft al een badkamer en een bed. De bedden en matrassen in ons hotel zijn verzorgd door Auping. De matrassen van Auping zijn niet alleen koninklijk in comfort, maar ook circulair. Auping is de eerste ter wereld met een 100% circulaire matras. Dit is een matras zonder schuim en zonder lijm, waarvan de materialen keer op keer opnieuw gebruikt kunnen worden voor een nieuwe matrassen.

Voor de winnaars staat daar natuurlijk ook wat tegenover. Naast de eer, een vaste plek in een kunstzinnige omgeving met jouw naam op de deur en een springplank, krijgen de winnaars ook 5.000 euro voor concept & productie.

Ben jij of ken jij een jonge maker, die maximaal 5 jaar geleden afgestudeerd is (daar kunnen we een beetje mee smokkelen) bekijk dan de volledige open call op onze website: degroeneafslag.nl/opencall.

Concepten kunnen tot 1 april 2025 worden ingestuurd, in welke vorm dan ook. Wij kunnen niet wachten om jullie ideeën te zien.

Februari nieuwsbrief over liefde en eten

Deze februari wordt De Groene Afslag alweer 6 jaar. We mochten eigenlijk 1,5 jaar blijven op ons huidige stekkie. Gelukkig zat daar wat rek in en mogen we al 6 jaar lang iedere dag de verandering laten zien. Onze verjaardag is op de dag van de liefde, 14 februari. We vieren het klein, met het team hun geliefden.


Trouwen?

Over liefde gesproken … Er kunnen ook dit jaar weer trouwerettes geboekt worden! Deze lente en zomer is de laatste kans om een (liefdes)feest te vieren op ons oude, vertrouwde, prachtige stekkie. 

We hebben al als achtergrond mogen dienen van prachtige bruiloften en we hopen dat daar dit jaar nog meer bijkomen. Dus verloof je snel en kijk op degroeneafslag.nl/jaikwil voor alle informatie.


Een plukje agenda: 

Iedere maandagavond en vrijdagavond

De Groene Afslag is tegenwoordig iedere maandagavond en vrijdagavond open tot 21.30 uur. Dan kan je ook gezellig een hapje komen eten. Zo oefenen wij alvast een beetje voor als wij straks een hotel hebben in ons nieuwe gebouw. Én dus iedere avond open zijn. 

Vrijdag 14 februari

De zesde verjaardag van De Groene Afslag.

Maandag 24 februari

Documentaire vertoning: KIVA The Call of Wisdom Keepers. Deze film toont de eeuwenoude KIVA-ceremonie, waar leiders van inheemse volkeren uit de hele wereld samenkomen voor vrede, gelijkheid en herverbinding met de aarde én met elkaar.

Maandag 3 maart

Over Hoop Gesproken met Kees Klomp en Lisa Doeland


Het nieuwe gebouw van De Groene Afslag noemen wij soms tussen neus en lippen door, maar we weten best dat jullie zitten te smachten om een uitgebreidere update. Daar komen we snel mee, beloofd.

Voor nu houden we het even kort maar krachtig. Tot snel in ons restaurant, een vergaderzaal of in de schoolbanken.

Iedere vrijdagavond open!

Al jullie gebeden zijn verhoord, De Groene Afslag begint stap voor stap met avondopeningen 🍽️

Al sinds een paar maanden zijn wij op maandagavond geopend tot 21.30 en kan je mee-eten met een simpele én lekkere daghap. Dat smaakte naar meer. 

Daarom zijn wij vanaf 31 januari ook iedere vrijdagavond open tot 21.30 uur!

De vrijdagavonden pakken we iets chiquer aan. Je kan kiezen tussen een twee-, drie- of viergangen diner. Wijntje erbij of een lokaal 0.0 biertje en het uitje is compleet. Het diner serveren wij vanaf 18.00 uur en je bent vooraf al hartstikke welkom voor een borreltje🍷

Wij zijn nu dus iedere maandag en vrijdag langer geopend. Daarmee oefenen wij alvast een beetje, want vanaf september zitten wij in ons nieuwe thuis. Daar zijn wij iedere avond geopend en hebben wij ook nog een hotel. 

Klik hier voor de reservering pop-up.

Onze eigen après-skihut

Bei De Grüner Afslag haben wir jetzt Die Corona Stube, die schönste Après-Ski-Hütte im das ganzen Gooi!

We hebben ons stadsstrand omgebouwd tot de gezelligste après-skihut van ‘t Gooi. Corona Beach is nu Die Corona Stube, met bergtoppen aan de muur en Deutsche Schlagers voor het vuur! Dus kom in je skipak, zet je snowboard nonchalant tegen de bar en begin te jodelen. Die Corona Stube is tot de lente aanbreekt te boeken voor al je feesten en partijen. 

Lees hier alles over hoe je Die Corona Stube kunt boeken voor jouw feessie.

 
 

December nieuwsbrief en een woordje van de Sint

Lieve fans van Die o zo Groene Afslag, 
Iedere ochtend heeft de Sint weer direct een glimlach 

Als ik in dat gekke pandje kom 
Alles is anders, blijkbaar hip & helemaal de bom 

En als ik dan al die blije mensen bij De Afslag zie 
Ik wil ze stuk voor stuk wel even op mijn knie 

Om te horen: Wat is er nou echt zo fijn? 
Om elke dag in dit nog net-niet-gesloopte pand te zijn? 
 
Zijn het de collega’s, want dat zijn fijne mensen! 
Heel veel leuker kun je ze never-nooit-niet wensen 
 
Is het toch die gekke plek daar op de hei? 
Wandelend werken is een lotje uit de loterij 

Is het wat er uit de keuken op je bord belandt? 
Goed te knagen hoor ik uit de eerste hand 
 
Die witte brigade wordt iedere dag weer beter 
Zelfs voor een oude bebaarde paardenbiefstuk-eter 
 
Zijn het de gastvrije mensen, met òf zonder schort?  
Of dat linker varken, dat best raar knort? 
 
Is het de kunst of zijn het de rariteiten? 
De programmering waar je regelmatig in mag bijten? 
 
Zijn het de mensen achter de schermen? 
Die doldriest door de gangen zwermen? 
 
Die gekke vergaderzalen waar je soms komt of zit? 
Ik denk dat ik het weet,  
DE COMBINATIE IS DE HIT! 

Kom jij binnenkort weer bij De Groene Afslag aanwaaien? 
Hieronder nog wat leukigheden om je mee te paaien. 
 

Lees hier het gehele gedicht dat wij vanmorgen in ons schoentje vonden. Én een 413 jaar oud recept uit zijn jeugd voor klassieke pepernoten.


OP DE AGENDA

Zondag 15 december 
DE BIOLOGISCHE KERSTMARKT 
Met kramen vol leuks en lekkers en een kerst-sing-a-long door Sara Lee en koor Free Voices. Vals meezingen is toegestaan. De markt is tussen 11.00 en 16.00 op ons terrein. Entree is natuurlijk gratis. 

 

27, 28 & 29 december  
ALL DAY BRUNCH
Geniet in de waas tussen Kerst en Oud & Nieuw van ons plantaardige brunchbuffet. Even van tevoren reserveren is handig.


Vrijdag 10 januari 
START ECONOMICS FOR CHANGE
Het paradepaardje van De Veranderschool. Tijdens deze 5-daagse cursus verken je o zo nodige nieuwe economische denkrichtingen. 
 

Op 25 en 26 december tref je hier enkel de varkens in de stal en van 30 december t/m 5 januari houden wij ook de deuren gesloten.  



CORONA BEACH IST HEUTE CORONA STUBE

We hebben ons stadsstrand omgebouwd tot de gezelligste après-skihut van ‘t Gooi. Corona Beach is nu Corona Stube met bergtoppen aan de muur en Deutsche Schlagers voor in het vuur! Dus kom vooral in je skipak, zet je zet je snowboard nonchalant tegen de bar en begin te jodelen. Corona Stube is tot de lente aanbreekt te boeken voor al je feesten en partijen. 


Dat was ’m voor deze nieuwsbrief. Dus hup, ga nu snel je surprise afmaken. Tot snel bij De Groene Afslag.

Liefs van het hele team! 

Wij zijn B Corp!

Bij De Groene Afslag barsten we van de blijdschap over ons B Corp-certificaat! Een buitengewoon bewijs van bevlogen betrokkenheid bij biodiversiteit, betekenisvolle bedrijfsvoering en blijvende bijdrage. Bliksemse boel, wat een bekroning!

Maar die B verdien je niet zomaar. Daar gaat een langdurig en intensief traject aan vooraf. Je moet je eigen bedrijfsprocessen en de impact daarvan in kaart brengen, maar ook die van leveranciers toetsen. Daarnaast gaat het over hoe het bestuur is ingericht, over de omgang met personeel, wat er gebeurt op gebied van gelijkheid en inclusie, veiligheid en andere sociale duurzaamheidsaspecten. Eigenlijk zitten alle aspecten van B Corp zo in het DNA van De Groene Afslag, dat de officiële bevestiging een kwestie van tijd was. Die tijd hebben we eindelijk gevonden.

Het was een enorme puist werk, en het proces zet je ook enorm aan het denken. Doen we het met ons afval wel goed genoeg? Is er op alle niveaus balans in ons personeelsbestand? Kunnen we meer nieuwkomers een zachte landing geven? Bananenbrood bakten we niet meer, die dingen komen van te ver. Maar als een supermarkt ze weggooit, willen we ze dan toch? Energetisch gezien is het slooppand waarin we nu zitten zo lek als een mandje, maar daar gaan we gelukkig in het nieuwe pand een enorme slag slaan.

Nu alles in kaart is gebracht, is het ook relatief eenvoudig om jaarlijks doelen te stellen en telkens de lat iets hoger te leggen. Een concreet verbeterplan gaat de gehele organisatie houvast bieden om het in het nieuwe pand, waar we over een jaar naar verhuizen, het alsmaar beter te gaan doen. Ook de circulaire herontwikkeling van De nieuwe Groene Afslag wordt zorgvuldig langs de B Corp meetlat gelegd. In de nabije toekomst zal de impact die onze Veranderschool ‘veroorzaakt’ ook nog meegewogen gaan worden.

Najaars agenda

Van duurzaam denken naar groen doen, dat is de drijfveer achter ons programma. Dat kan groots met meerdaagse courses van De Veranderschool, maar ook kleinschaliger door naar een inspirerende film te komen. Er staat voor ieder wat wils op onze agenda voor dit najaar. Zie hieronder een greep uit de agenda.

Maandag 28 oktober | 19.00 - 21.00

Filmvertoning I am the river, the river is me

Maandag 4 november | 19.00 - 21.00

Over Hoop Gesproken | Kees Klomp in gesprek met Matthijs Schouten

Maandag 4 november | 09.00 - 17.00

Workshop Hoe je je team meeneemt in verandering door De Veranderschool

Donderdag 7 november | 14.30 - 17.00

Bijeenkomst Immaterieel Testament

Vrijdag 8 november | 09.00 - 18.00

Workshop Naar een Nieuwe Economie in 1 dag van De Veranderschool

Zondag 10 november | 10.30 - 12.00

Wildplukwandeling met herbalist Leoniek Bontje

Maandag 11 november | 17:45 – 21:00

Het Groene Clubhuis voor Voedselveranderaars door De Veranderschool

Vrijdag 15 november | 09:30 - 17.00

Start 5-daagse course Economics for Change van De Veranderschool

Maandag 18 november | 16.45 - 19.00

Lezing De Duurzame Keuken door Sheila Struyck

Dinsdag 19 november | 19.30 - 21.00

Recycle Sintmarkt voor tweedehands kindercadeaus

Bekijk ons hele programma en boek direct je tickets via www.degroeneafslag.nl/programma. Wil je meedoen aan De Veranderschool? Boek dan via www.deveranderschool.nl/agenda.