Het nieuws- en inspiratieplatform GreaterVenues was razend benieuwd naar wat wij allemaal aan het bekokstoven zijn bij De nieuwe Groene Afslag. Lucas gaf een uitgebreid interview over ons nieuwe hotel vol kunst, lokale duurzaamheid en hoe wij natuurlijk ook hier weer duurzaamheid centraal stellen in alles wat we doen.
Door Emma Brom, gepubliceerd op 1 april 2025.
Evenementenlocatie De Groene Afslag verhuist én krijgt er een hotel bij
Waar het zes jaar geleden begon met het vestigen van De Groene Afslag in een oud AZC op een kazerneterrein, hebben ze nu een militaire school gered van de sloop. In eerste instantie zouden ze voor een periode van anderhalf jaar gebruik mogen maken van het AZC, al was de visie van De Groene Afslag nooit gebaseerd op korte termijn plannen. Nu, 6 jaar later, is het dan écht zo ver en staat de grote verhuizing voor de deur. Vermoedelijk zullen de deuren van De nieuwe Groene Afslag, inclusief een eigen hotel, 1 september 2025 geopend worden. Wij spraken met Lucas Mol – aanjager en oprichter van De Groene Afslag in Laren – over het nieuwe pand, zijn visie en over de kunst van veranderen.
“Onze nieuwe locatie ligt 423 meter richting Bussum. We hoeven dus niet ver te verhuizen, maar het is wel een grote onderneming. De nieuwe locatie is tweeëneenhalf keer zo groot en daarbij krijgen we 30 hotelkamers. De herontwikkeling van dit pand zorgt ervoor dat het super circulair en toekomstbestendig is”, vertelt Lucas.
De Groene Afslag is niet zomaar een vergaderlocatie, maar een bijzondere plek met een duidelijke visie. Zo streven ze ernaar om hét veranderhuis van Nederland te zijn. “We merkten dat er veel vraag was naar onze kijk op duurzaamheid en vergroening. We werden door allerlei partijen gevraagd om mee te denken, of er iets over te komen vertellen. Zo ontstond eigenlijk De Veranderschool, het zusje van De Groene Afslag. Dat begon met eendaagse cursussen, maar ondertussen zijn dat vijfdaagse opleidingen. Ons nieuwe hotel biedt deze groepen straks de mogelijkheid om zich hier vijf dagen onder te dompelen in de fun van het veranderen. Daarnaast is het hotel is ook gewoon beschikbaar voor reguliere gasten”, zegt Lucas.
De Groene Afslag
Deze atypische vergaderlocatie doet alles net een beetje anders. Dat doen ze heel bewust, om mensen snel in de veranderstand te krijgen. Bij De Groene Afslag weten ze dat mensen wel kunnen en willen veranderen, maar dat men niet zo snel door een ander veranderd wil worden. Hierom is de aanpak, de ambiance en de opzet zo ontzettend van belang. En of dit nu gaat over anders eten en drinken, wonen en bouwen of met elkaar omgaan en zakendoen, het fundament blijft gelijk.
Lucas: “Wij roeren bijzondere kunst, design, nieuwe economie, oude zooi en een scheut lol door elkaar. Die humor is ook erg belangrijk, want het maakt veranderen leuk. En wie krijgt er nou geen groen humeur van een beetje fun?”
“Hoe we aan die oude zooi komen”, vervolgt Lucas, “is elke keer weer anders. Onze omgeving weet ons te vinden, maar we struinen ook veilingen, kringloopwinkels en antiquairs af. Alles is te hergebruiken, als je je creativiteit maar gebruikt. Onze locatie lijkt soms wel een museum met alle kunst en hergebruikte spullen.”
In de nieuwe locatie van De Groene Afslag komen drie zalen met een capaciteit van meer dan 100 man. De grootste zaal heeft een capaciteit van 150 – 200 personen, en de andere twee zalen zijn net een slagje kleiner. In totaliteit zijn er wel 8 tot 10 zalen die afgehuurd kunnen worden. Wanneer je de gehele locatie plus het buitenterrein wil gebruiken kan je er zeker 500 personen kwijt. De nieuwe locatie laat zich hierdoor lenen voor allerlei verschillende zakelijke events. “Iedereen is hier welkom, al leert de ervaring wel dat we vaak mensen aantrekken die ook écht iets met het veranderthema willen. Daar worden wij natuurlijk super enthousiast van”, vertelt Lucas.
Hotel vol kunst
Het hotel krijgt 30 kamers en bijzonder wordt het zeker. Elke kamer wordt door een andere kunstenaar ontworpen. Hiervoor kunnen kunstenaars zich nog tot 1 april 2025 aanmelden. Ook hierin blijft duurzaamheid een belangrijk thema. Lucas: “Musea hebben bijvoorbeeld vaak veel verf over, die potten proberen we dan te verzamelen. Ook zijn we bezig met een lokale verfboer uit het dorp. We proberen allerlei restjes te verzamelen, zodat alle kunstenaars straks een ‘winkeltje’ hebben om van te gebruiken tijdens het ontwerpen van de kamers”.
Alle kamers worden circulair ingericht door deze groep kunstenaars. Hiermee bewijzen ze dat afval niet bestaat en er altijd iets nieuws van te maken is. “Over je slaap hoef je je geen zorgen te maken, gelukkig. Alle bedden en matrassen zijn gesponsord door de Koninklijke Auping, dus iedereen slaapt straks als een roosje!”, zegt Lucas.
“Alle kamers krijgen ook een eigen naam, gelijk aan de naam van de kunstenaar. Eén keer per jaar mogen ze dan een weekend in hun eigen kamer logeren. Ze kunnen het pand en de gangen gebruiken om nieuw werk te exposeren. Zo blijven we elkaar helpen. “, vertelt Lucas.
Lokale biodiversiteit
De Groene Afslag zou De Groene Afslag niet zijn als ook de catering niet in het teken van duurzaamheid zou staan. Ze hebben een eigen keuken die geheel plantaardig kookt en met het oog op lokale biodiversiteit. “Staat er standaard bananenbrood op het menu? Nee, want bananen worden geïmporteerd. Maar wanneer een lokale supermarkt een partij bananen over heeft die anders weggegooid zou worden, dan nemen wij het over en staat er een tijdje wél bananenbrood op het menu. Een klein voorbeeld van hoe wij onze impact op de klimaatverandering en het milieu zo klein mogelijk proberen te houden. Waarbij je je vingers aflikt bij de gerechten van onze koks en zelfs de grootste carnivoren hun stukje vlees niet zullen missen”, vertelt Lucas trots.
Duurzaamheid centraal
“Bij De Groene Afslag staat duurzaamheid centraal, in de breedste zin van het woord. Dit gaat niet alleen over voedsel, of zonnepanelen. Dit kan gaan over duurzame relaties, duurzaam werkgeverschap, duurzaam bouwen, duurzaam wonen etc. Mensen komen naar De Groene Afslag omdat het een leuke locatie is, maar ook omdat er interesse is in en vraag is naar de verandering. Ze gaan dan ook weg met inzichten, intrinsieke motivatie tot veranderen en bijzondere beslissingen”, aldus Lucas.