Onze kunst | Fruiture Nursery

We vielen als een blok voor het afstudeerproject ‘Fruiture Nursery’ van Janneke de Lange voor de Design Academy in Eindhoven. Het zijn drie kinderwagens die kunstig omgebouwd zijn tot mobiele plantenkraamkamers. Ze staan stevig op hun wielen, en zijn door al het glas-in-lood, inderdaad, loodzwaar, maar door de omwikkeling van omzoomde rollen touw lijken ze vederlicht en op een wolk te zweven.

In De Groene Afslag staat sinds een paar dagen dit nieuwe kunstwerk te schitteren. Ze staat onderaan de trap en strekt haar leuningen uit naar onze plantenkraamkamer een halve verdieping hoger.

Een droom, een luchtkasteel? Of lukt het ons om de natuur weer te omarmen, te koesteren? Lukt het ons om in overdrachtelijke zin de groene afslag te nemen?

En weet je, we hoeven het niet voor de natuur te doen. Die redt zich wel, ondanks al ons ondankbare geknoei met de planeet.

Maar de natuur maakt alles, werkelijk alles, wat we nodig hebben om als mens te kunnen leven. Zuurstof, water, voedsel, maar ook het dak waaronder we wonen en de kleren waarin we ons hullen. Alles wat uit een fabriek komt, begint altijd met iets dat we van de aarde hebben gekregen.

Eigenlijk zijn de plantenkraamkamertjes van Janneke de kraamkamer van de nieuwe mens die beseft dat wij niet boven de natuur staan, maar er een onderdeel van zijn. Dat we daarom de natuur moeten koesteren. Een prachtig kunstwerk en een prachtige gedachte van een hele jonge kunstenaar.