Persbericht
’t Gooi, oktober 2024
De Groene Afslag is nu ook officieel duurzaam.
Personeel komt niet meer per helikopter naar werk.
De Groene Afslag, de Gooise pleisterplaats voor mensen die hun leven en hun werk toekomstbestendig willen maken, is officieel een B Corp geworden. Het woord B Corp staat voor ‘Benefit Corporation’. Da’s een organisatie die in haar statuten heeft vastgelegd dat ze in al haar doen èn laten niet alleen financieel positieve resultaten nastreeft, maar vooral ook waarde voor mens en milieu wil creëren. Een select gezelschap van wereldwijd zo’n 8.000 duurzame bedrijven mag zich B Corp gecertificeerd noemen. In Nederland zijn dit er bijna 800, waarvan de helft echt Hollandse bedrijven zijn, zoals Tony Chocolonely, Auping, 2BHonest, MUD Jeans en Seepje.
Die sticker op de deur verdien je niet zomaar. Daar gaat een langdurig en intensief traject aan vooraf. Je moet je eigen bedrijfsprocessen en de impact daarvan in kaart brengen, maar ook die van leveranciers toetsen. Daarnaast gaat het over hoe het bestuur is ingericht, over de omgang met personeel, wat er gebeurt op gebied van gelijkheid en inclusie, veiligheid en andere sociale duurzaamheidsaspecten. Eigenlijk zitten alle aspecten van B Corp zo in het DNA van De Groene Afslag, dat de officiële bevestiging een kwestie van tijd was. Die tijd hebben we eindelijk gevonden.
Het was een enorme puist werk, en het proces zet je ook enorm aan het denken. Doen we het met ons afval wel goed genoeg? Is er op alle niveaus balans in ons personeelsbestand? Kunnen we meer nieuwkomers een zachte landing geven? Bananenbrood bakten we niet meer, die dingen komen van te ver. Maar als een supermarkt ze weggooit, willen we ze dan toch? Energetisch gezien is het slooppand waarin we nu zitten zo lek als een mandje, maar daar gaan we gelukkig in het nieuwe pand een enorme slag slaan.
Oprichter van De Groene Afslag Lucas Mol: ‘We waren natuurlijk al het groenste meisje van de klas, maar toen De Groene Afslag eerder dit jaar stopte met de handel in wapens, gif, kinderarbeid en ons personeel bovendien niet meer met een helikopter naar het werk komt, konden we het niet nalaten even door te pakken en het intensieve certificeringsproces van B Corp te doorlopen. Het resultaat is daar: we hebben van de juf een prachtige B Corp sticker gekregen.’
Nu alles in kaart is gebracht, is het ook relatief eenvoudig om jaarlijks doelen te stellen en telkens de lat iets hoger te leggen. Een concreet verbeterplan gaat de gehele organisatie houvast bieden om het in het nieuwe pand, waar we over een jaar naar verhuizen, het alsmaar beter te gaan doen. Ook de circulaire herontwikkeling van De nieuwe Groene Afslag wordt zorgvuldig langs de B Corp meetlat gelegd. In de nabije toekomst zal de impact die onze Veranderschool ‘veroorzaakt’ ook nog meegewogen gaan worden.