Madrid/Laren, 5 december 2024

 
 

Dag jij en alle …

 Lieve mensjes bij Die ozo Groene Afslag,
Iedere ochtend heb ik weer direct een glimlach

Als ik bij jullie in dat gekke pandje kom
Alles is anders, blijkbaar hip & helemaal de bom

En de mensen die er werken zijn bijna altijd leuk
’t zijn fraaie blommen, tussen al die oude meuk

Dan ben ik acuut mijn ochtendhumeur vergeten
Zelfs vòòr m’n koffie en ook nog niet ontbeten

Ja, het ruikt er soms bij binnenkomst best raar
Maar even later zijn de appeltaartenluchten daar

De oven snort dan, maar dan de kachel niet genoeg
Zoooo koud, dat mijn gouden brilletje ervan besloeg

Onder mijn tabberd niet zo sexy thermo ondergoed
Dat voorkwam het bevriezen van mijn bisschopsbloed

Het is niet fijn werken met half bevroren dijen
Juist voor mij, met ook altijd m’n schimmel in die contreien

De kachel werkt weer en de kou is godzijdank de deur uit
Ben weer meer gewend, heb ook extra laagjes op m’n huid

En als ik dan al die blije mensen bij De Afslag zie
Ik wil ze stuk voor stuk wel even op mijn knie

Om te horen: Wat is er nou echt zo fijn?
Om elke dag in dit nog net-niet-gesloopte pand te zijn?

Zijn het de collega’s, want dat zijn fijne mensen!
Heel veel leuker kun je ze never-nooit-niet wensen

Is het toch die gekke plek daar op de hei?
Wandelend werken is een lotje uit de loterij

Is het wat er uit de keuken op je bord belandt?
Goed te knagen hoor ik uit de eerste hand

Die witte brigade wordt iedere dag weer beter
Zelfs voor een oude bebaarde paardenbiefstuk-eter

Zijn het de gastvrije mensen, met òf zonder schort?
Of dat linker varken, dat best raar knort?

Is het de kunst of zijn het de rariteiten?
De programmering waar je regelmatig in mag bijten?

Zijn het de mensen achter de schermen?
Die doldriest door de gangen zwermen?

Die gekke vergaderzalen waar je soms komt of zit?
Ik denk dat ik het weet,
DE COMBINATIE IS DE HIT!

Er komt een dag dat je bijna net zo oud bent als ik
Dan denk je echt in een onbewaakt ogenblik:

Tjee, daar bij die Afslag was het echt speciaal
Het pand was oud en alles was extreem basaal

Maar de mensen, de koffie, de flair en al het eten
Ik ben het al die jaren later nog niet vergeten

Ik ben gaan houden van de gaten in de muur
De plees, niet schoon te krijgen met liters accuzuur

De snijdende winterkoude in mijn botten
De techniek die zelden wilde vlotten

De barsten in de borden, de vlekken in het kleed
Ik verlang zo naar de dagen, die ik daar toen sleet

Je denkt dan: Mijn leven is nu aangeharkt en voor elkaar
Al mijn herinneringen in zilveren lijstjes op ‘t dressoir

Maar ik mis die gekke, rare, ouwe teringzooi
Daar in precies het hartje van ’t heide-rijke Gooi.

Dus je hebt nu nog zo’n maand of negen
Om herinneringen te maken of bij elkaar te vegen

Wat daarna rijdt er een bulldozer door het pand
En wordt er een lelijk, nieuw gebouw geplant

Het enige wat je dan nog hebt
Zijn die herinneringen en mijn lievelingsrecept

Grote Hug van Sinterklaas


 
Hieronder een 413 jaar oud recept uit mijn jeugd voor pepernoten zoals pepernoten horen te zijn. Go to hell met altijd maar weer fabriekskruidnoten, al in de zomer èn niets op rijm!

 

Ingrediënten

  • 125 gram honing (of doe het plantaardig en vervang honing voor agavesiroop)

  • 50 gram stroop

  • 75 ml water

  • ¼ tl zout

  • 250 gram patentbloem

  • 2 tl bakpoeder

  • 2-3 tl gemalen anijs, naar smaak

  • Zonnebloemolie, om in te vetten

Benodigdheden

  • Pannetje

  • Hittebestendige kom

  • Stevige spatel of mixer met deeghaken

  • Overschaal of bakvorm

  • Vershoudfolie, of herbruikbare bijenwaxdoeken

Zo maak je Sint’s favoriete pepernoten

  1. Pak je ingrediënten en doe de bloem alvast in een grote, hittebestendige  kom.

  2. Verwarm honing, stroop, water en zout in een pannetje. Giet dit warm bij de bloem en mix tot een dikke kleverige massa. Wordt het te stug? Kneed dan met de hand (voorzichtig, het is warm!).

  3. Verpak het deeg in vershoudfolie en leg het 1 tot 24 uur in de koelkast.

  4. Kneed bakpoeder en anijs door het deeg. Is het te droog? Een drupje water doet wonderen! Verpak weer in folie en koel nog een keer 1 tot 24 uur. Ja, je had beter gisteren al kunnen beginnen.

  5. Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel het deeg in vier stukken, rol er "worsten" van en snij in stukjes. Rol die stukjes weer tot  balletjes.

  6. Vet een schaal in met olie, rol elk balletje door de olie en leg ze met wat ruimte in de schaal. Ze mogen tijdens het bakken gezellig tegen elkaar aanduwen.

  7. Bak de pepernoten in 20 minuten goudbruin. Haal ze uit elkaar zodra ze een beetje afgekoeld zijn. Even wachten, bedankt de Sint nog een keer en smullen maar!

Nee, er zit dus inderdaad geen peper in klassieke pepernoten. Hun kruidige smaak komt van anijs. Geen anijs in huis of niet jouw favoriet? Probeer 1 á 2 theelepels kardemom en de rasp van een (schoongeboende) sinaasappel. Net zo lekker!