De nieuwe Groene Afslag Wel & Wee | Deel 1

 
 

Direct maar even duidelijk: Ja, er komt een nieuwe Groene Afslag! Hoe leuk is dat! Hieronder een beginnetje met de aan-, af-, op-, ver-, en/of inleiding op een hele reeks ‘scribale’ uitingen.

We zijn nog effe onderweg voor het zo ver is. Het zal medio 2025 zijn voor de deuren open zwiepen. Het zal een circulair icoonproject worden, waar we al een hele tijd onder de radar aan bouwen. We bouwen aan vertrouwen en plannen, we breien geld en vergunningen, we ronselen een team van eredivisiespelers en zoveel meer. We bouwen aan eigenlijk alles, behalve aan het pand zelf. Maar dat duurt niet lang meer. Het wordt daarom tijd om ferm op de trom te gaan slaan.

Ik (Lucas Mol) heb me derhalve voorgenomen om hier op gezette tijden uit de school te klappen. Onregelmatig, in tekst, kort of lang, in beeld of op een andere manier en zonder een duidelijke chronologie. Terug- en vooruitblikkend. Niets lineair, louter meanderend. Eigenlijk zoals mijn eigen hersenen werken. Ik zal de succesjes delen, maar ook al het eindeloos gedoe op de best wel ‘bumpy road’ achter ons (en waarschijnlijk ook voor ons). Zakelijk en soms privé door elkaar en alles gelardeerd met dingen die De nieuwe Groene Afslag, inclusief wat daar allemaal bij hoort, én mijzelf opvallen en vormen.

Abonneer via LinkedIn op de nieuwsbrief, want zodra ik meer dan 100.000 volgers heb zal ik teen & tander hoogstpersoonlijk live voordragen in een panterslip, bevallig gelegen op een tijgervel. Ik begrijp best dat – ook jij – daar eigenlijk niet op kan wachten … OnlyFans, you can eat your heart out!

De Groene Afslag nu

Onder aan de afrit 8 langs de A1 ligt in het hart van het Goois Natuurreservaat de oude legerbasis Crailo en de laatste decennia was een deel daarvan het AZC Crailo. Op het 45 hectare grote terrein zal de komende jaren een nieuwe wijk verrijzen met 600 woningen en wat bedrijvigheid. De nieuwe Groene Afslag zal op de nieuwe locatie het kloppend hart van worden.

Van soldatenbarak en AZC naar de plek waar de toekomst bedacht wordt

Tot die tijd zitten we nog op de huidige plek en een oude slaapzalenbarak, ooit van soldaten maar tot zes jaar geleden volgepakt met asielzoekers. Een café-restaurant, een vijftien alles-is-anders-dan-anders-vergaderzalen, kantoren voor circulaire koplopers, de AltijdWerkplaats, een biologische markt en nog meer ongein. Een pleisterplaats voor de wereld van morgen, want bedrijven en instellingen komen er nadenken over het toekomstbestendig maken van hun gedoetje. Niet zozeer hun pand, maar vooral hun strategie en bedrijfsvoering. Dus in overdrachtelijke de groene afslag te nemen. Eigenlijk bouwen we non-stop aan de nieuwe economie. Niet louter door er oeverloos over te lullen, maar ook gewoon door het te gaan doen.

De Groene Afslag ziet er, als je het terrein op komt, uit als een rommeltje. De aan ons gelieerde AltijdWerkplaats brengt de nieuwe circulaire economie al ten volle in uitvoering. Materialen worden geoogst en waar mogelijk opgewerkt tot nieuwe producten. Afval bestaat immers niet meer.

 
 

Geen zaaddodende verlaagde plafonnetjes

Alles in, aan en rond De Groene Afslag is ook gemaakt van ‘materialen met ervaring’. Vaak van spullen waar men geen nieuw leven meer in zag en wilde weggooien. Ook als je binnenkomt is bijna alles anders dan bij gangbare vergaderlocaties. Zo hebben we de elders gangbare zaaddodende verlaagde plafonnetjes er bijna overal uit gesloopt. Het is een kakofonie van kunst, kleur en lol. Mensen lopen er vaak rond alsof het een museum is. En dat is het eigenlijk ook, alleen dan weer anders dan bij de reguliere musea. Je mag bijvoorbeeld overal met je tengels aan zitten. Misschien ook niet zo gek, van origine ben ik kunsthistoricus en was in een vorig leven conservator in het toen zo hippe Groninger Museum.

Dit even als inleiding, zoals gezegd is het voornemen dat er nog vele afleveringen volgen. Deze eerste wordt na Blue Monday gepost, dus die hobbel is al genomen ;-)

Tot snel, alle groets van Lucas