Effe een tussehuppie om weer in te komen

 

Er is mij (Lucas) vriendelijk, doch licht dwingend door collega’s verzocht om niet louter als een pissebed onder een steen mijn ding te doen, maar wat meer van me te laten horen. Zoals ik eigenlijk beloofd had aan het begin van deze reeks.

Ik begin na een lange periode van dingen doen waarvoor ik niet in de wieg gelegd ben weer een beetje tot mezelf te komen en ik voel weer kriebels om van De Groene Afslag, plus alles wat daar tegenwoordig bij hoort èn mezelf te laten horen.

Laat ik om in te komen – het lijkt wel therapeutisch – starten met het eerste na-de-vakantie-weekje in De Groene Afslag. Want dat was me een weekje wel. Een ferme start van – fukkie – eigenlijk al het laatste kwartaal van dit jaar.

De Groene Afslag leek afgelopen week meer De Groene Oprit. Al ferm gas gevend probeerde het ene evenement het andere voorbij te stuiven als het ging om opkomst, enthousiasme, diepgang of gezelligheid na afloop.

De week begon met een bijeenkomst maandagavond waarin lector betekeniseconomie Kees Klomp met De Veranderschool op zoek ging naar de definitie van hoop. In het kader van de aan hem toegekende Over Hoop Prijs organiseert hij iedere eerste maandag van de maand bij ons een openbaar gesprek met een opinieleider om te ontdekken wat hoop is. En vooral ook waar hij die kan vinden, want regelmatig is hij alle hoop verloren als het gaat om een snelle, duurzame omwenteling.

Zijn eerste gesprekspartner was Kate Raworth, de beroemde Oxford professor, die de nieuwe economie wist te vatten in het tot de verbeelding sprekend model: de donut. Alle andere gasten moesten met een schoenlepel slaolie naar binnen geperst worden; hutjemutje vol was. Een openhartig verhaal waar de zaal ook zeer actief bij betrokken was. Kees gaat uiteindelijk met de resultante van zijn zoektocht ‘iets’ doen. De eerste maandag van oktober komt hij weer en zit hij aan tafel met de bijzondere en zeer geëngageerde zangeres Nynke Laverman voor een hopelijk hoopvol gesprek.

Dinsdag hadden we een karavaan Belgische hotemetoten van technische bedrijven die iets wilde horen over onze strapatsen op het gebied van circulariteit. Madaster (de knappe koppen van het materialenpaspoort die bij ons ‘wonen’, had een ketengesprek op touw gezet, tussen De Groene Afslag als opdrachtgever, onze architect RAU, de aannemer Giesbers Ontwikkelen en Bouwen en natuurlijk Madaster zelf over een nog geheim product-as-a-service- project waar we gezamenlijk aan werken.

Des avonds hadden we een diner met 155 hotemetoten in de bouw, gemeentelijk en provinciale bestuurders, landschapsarchitecten en hoveniers over radicale vergroening van de bebouwde omgeving. De avond was niet ons feestje, maar een initiatief van NL Greenlabel, een initiatief van voormalig TV-tuinman Lodewijk Hoekstra en tuinarchitect Nico Wissing. Li Hoekstra had samen met Jasper Udink ten Cate, also known as The Creative Chef een puike avond en een top diner georkestreerd. En dat allemaal tussen de puinhopen van de beginnende herontwikkeling. Super leuk om te zien dat die plek echt tot leven kan komen.

De volgende dag was Kate wederom in da house, natuurlijk weer dankzij Ruurd Priester en de Veranderschool. Dit keer kwam ze voor het gesprek met econoom Kees Cools en psychiater Jim van Os over parallellen tussen onze hang naar economische groei en de verslaving aan drank, drugs, porno of gokken. Ook hier spraken de mensen op het podium uitgebreid met de zaal en alles onder de bezielende leiding van de onvolprezen Jeroen Smit. Conclusie: de Homo Economicus is serieus verslaafd en heeft een probleem. Ook hebben we een Minister van Groene Groei en straks een Eurocommissaris van Klimaat en Schone Groei, het blijft groeien en groei is onder aan de streep zelden echt groen of echt schoon …

En toen waren we pas halverwege de week. Over alle zaken hierboven zijn voor hen die meer willen weten tal van ‘posts’ verschenen op Linkedin. Ik wilde nu alleen eens dolgraag even op een rijtje zetten wat er zoal aanmonstert bij die rare plek die De Groene Afslag heet.

Het boeltje bruist als nooit tevoren en we zijn nog niet eens echt op stoom!

Zeer binnenkort hier alles over onze avonturen op weg naar De nieuwe Groene Afslag.

Super graag tot dan.

Alle groets van Lucas