Over onze bewoners #1 | De AltijdWerkplaats

Het zoemt altijd bij De Groene Afslag. Iedere dag komen bedrijven bij ons lang om in een van onze vergaderzalen duurzame knopen te ontrafelen. Maar naast deze bedrijven die komen en gaan zijn er ook een aantal groene koplopers die vaste kantoorruimte bij ons huren. Die noemen we ‘onze bewoners.’

Hoog tijd om die bewoners stuk voor stuk voor te stellen, want ze hebben allemaal een geweldige missie. We beginnen vandaag gewoon vooraan het alfabet bij de A van AltijdWerkplaats.

Zoals de AltijdWerkplaats het zelf schrijft: ‘Wij willen natuurinclusief denken en handelen bevorderen en de biodiversiteit vergroten waarmee we tegelijkertijd lokaal toekomstbestendig werk en meer economische zelfstandigheid creëren. Alle uitgevoerde activiteiten bevinden zich op het snijvlak van natuur, inspiratie en educatie, circulariteit (reduce/re-use) en het creëren van werk in opdracht, en voor onszelf.”

Zodra je het terrein van De Groene Afslag komt oplopen zie je de eerste locatie van de AltijdWerkplaats. Een prachtige werkruimte in de oude badloods uit de tijd dat hier nog soldaten sliepen. Het werk van de AltijdWerkplaats zie je overal op ons terrein terug. De tafels waar je aan zit, het inheemse groen op ons terras, de marktkramen op onze markt en de stoom die je aftapt van onze zonnepanelen. Allemaal dankzij de AltijdWerkplaats.

Verderop ons terrein heeft de AltijdWerkplaats een fietsenmaker. Onwijs handig, want wij willen natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen op de fiets naar De Groene Afslag komen. De AltijdWerkplaats barst van dit soort initiatieven die ervoor zorgen dat iedereen die wil werken, kan werken.

Daarnaast hebben ze nog een prachtige locatie in Bussum: De Groene Ruijter. Een oud schoolgebouw wat is omgetoverd tot inspiratielocatie met werkplekken en ruimte voor evenementen. Hier gebeurt zoveel, dat je echt even een kijkje moet nemen op hun website om het allemaal te zien: www.altijdwerkplaats.nl


AltijdWerkplaats, wat zijn we blij dat jullie erbij zijn!

 

Rob en Regina, oprichters van De AltijdWerkplaats met de Bussumer van het Jaar-award.

 

Klaas Knot verloofd met Kate Raworth?

Dit is een repost van LinkedIn, klik hier om het originele bericht te lezen.

Samen met de onvolprezen Ruurd Priester bedacht onze aanjager Lucas Mol een plan om Klaas Knot als President van De Nederlandse Bank kennis te laten maken met nieuwe denklijnen in de economie, zoals de Doughnut Economy van Kate Raworth.

De Groene Afslag is natuurlijk een grappige horeca- en vergaderlocatie in ’t Gooi. Alles is er een beetje anders dan anders. Het is namelijk het Huis van Verandering. Kunst, duurzaamheid, humor en economie worden er door elkaar geroerd. Bedrijven komen er nadenken over hoe ze toekomstbestendig worden. Steeds vaker helpen onze eigen School for Change of koplopers uit ons netwerk daarbij. Vrijdagmiddag 21 april kwam alles bij elkaar.

Er waren dus twee professoren in de economie. Knot doceert in Groningen, Raworth in Oxford. De een stuurt met het BNP op financiële stabiliteit en welvaart. De ander zoekt balans tussen essentiële menselijke behoeften en planetaire grenzen. Twee aimabele mensen, één grote vraag: Is er leven na de groei? 

Dat is bijna de titel van het boek dat Paul Schenderling (ook een econoom) eind vorig jaar publiceerde met twaalf co-auteurs. Allemaal dertigers uit twaalf verschillende politieke stromingen. Ook hij zat aan tafel als kenner van de Nederlandse situatie. Het geheel werd gemodereerd door niemand minder dan Jeroen Smit. Ben zeer dankbaar dat zij alle vier naar De Groene Afslag toogden.

Er ontspon zich daardoor een mooi gesprek waar mensen elkaar in de ogen keken. Het bijzondere is dat alle partijen in essentie hetzelfde nastreven: een prettige toekomst voor ons en onze nazaten. Iedereen aan tafel wist dat economische groei niet eindeloos kan doorgaan. Knot vond dat we dankzij technische innovatie nog een heel eind zullen komen, maar ook hij beseft dat de bomen niet tot in de hemel blijven groeien.

Natuurlijk zal hij bij DNB niet alle bakens direct verzetten. Natuurlijk zal ons verlovingsfeestje niet acuut tot een huwelijk leiden, daar hebben beiden een te leuk gezin voor, maar de kennismaking gaat zeker iets moois brengen.

Niet in de laatste plaats omdat tijdens de tweede helft van middag het gehoor van 45 gasten, dat bestond uit een bijzondere mix van wetenschappers, mastodonten uit het bedrijfsleven en het bankwezen, politici, rebellen, kunstenaars en opinion leaders in zes groepen napraatte. Onder leiding van de key players van de School for ChangeBjörn KönigShinta OosterwaalKees Klompingrid zeegersEsther de Haan en wederom die onvolprezen Ruurd Priester, kwam het bonte gezelschap met aanbevelingen. Wordt vervolgd! 

 

Foto van Rick Mandoeng

 

Ons eigen Loch Ness Monstertje

Door de heftige regens van afgelopen weken spoelde er bij ons iets bijzonders aan. We hebben besloten het te houden en het beest zelf is er ook verrukt door. Zie hier ons nieuwe huisdier Messy, ons echte monstertje van Loch Ness.

Messy is vorig jaar gecreëerd door de Amsterdamse documentaire streamingdienst Waterbear en ons eigen MUD Jeans om een statement te maken voor de VN klimaattop in Glasgow, Schotland dus. Messy is een oproep om vaart te maken met de circulaire economie en daarom gemaakt van 800 gedoneerde oude spijkerbroeken. Dat is precies wat we met De Groene Afslag ook prediken, al heeft Messy wel een heel veel grotere bek. Super bijzonder dat ze juist precies bij ons aanspoelde/


Kom Messy bewonderen, kom haar aaien, ze geeft kopjes en ze eet uit je hand, al is voederen eigenlijk niet de bedoeling. Natuurlijk behalve als het oude spijkerbroeken zijn, want daar kan MUD Jeans weer een superfijne (lease) jeans van maken. 

Met de QR code die naast Messy staat, duik je in een zee van duurzame tips & tricks, geselecteerd uit bekende documentaires over circulariteit en ander zinnigs, geproduceerd door WaterBear. Tag @waterbearnetwork, @mudjeans en @degroeneafslag #meetmessy mocht je je kiek met onze denim huisvriend posten op de socials, zo kan niemand meer om het monster heen. 

We love Messy & Messy loves you!

 
 

 

HOOG BEZOEK

En ineens zwenkte er een kudde motoragenten het terrein op. ‘Waar hebben we in onze Circulaire Vrijstaat nu weer buiten de reguliere lijntjes gekleurd’ dachten we even. Maar er volgende een stoet limousines en veiligheidsagenten sprongen tevoorschijn. De burgemeester van ons dorp, een chique dame op lakschoenen namens de provincie en ook de President van De Nederlandse Bank stonden ineens paraat. Al met al een prachtig setje en een mooie setting voor de oude zeecontainer die wij onze ingang plachten te noemen en waar de AA 82 beheerst naar toe gleed.

Máxima kwam op werkbezoek bij MUD Jeans, de terechte winnaar van de Koning Willem I plaquette, voor het duurzaamste bedrijf van Nederland. Op hoge palen beklom ze de trap die uit oude pallets bestaat en in volle galop, maar extreem elegant, beende ze De Groene Afslag door naar het kantoor van MUD Jeans. Ze kreeg daar een puike presentatie over hoe de helden van MUD Jeans vanuit ons pand de fast fashion wil veranderen. Daarna vershredderde een meegebrachte oude spijkerbroek van haarzelf om het MUD jeans recycle principe ten overstaande de uitgerukte pers te benadrukken.

Het hele team van De Groene Afslag was voor de gelegenheid uitgerust met kostelijke tiara’s. De entourage vermoedde dat HM dat niet kon waarderen, maar ze moest er hartelijk om lachen en had spijt dat ze er zelf geen had meegebracht. Je zou vermoeden dat dat tot de P.S.U., de persoonlijke standaarduitrusting van een vorstin zou behoren, maar er slingerde blijkbaar geen enkel exemplaar in de achterbak.

Met een gulle lach verliet ze na anderhalf uur het pand. De onderstaande foto’s zijn geen representatieve reportage van het totaal, maar wel een vrolijk verslag van de wervelstorm die de Koningin veroorzaakte bij De Groene Afslag. Op weg naar uitgang passeerde de stoet het enorme bord waar de grootmoeder van haar man, de oude Koningin Juliana, met twee handen boven haar hoofd de gasten stond uit te zwaaien. Maar dat doet ze ook voor jou als je ons parkeerterrein verlaat.

 
 

Novemberkalender van De Groene Afslag

🧺 Met a.s. zondag onze vertrouwde biomarkt met kazen van Achie, duurzame producten van Mambeco, wijn van Joost, koffie van Growing Green en sterkers van John B, groente van Wietse, de appels & peren komen van René, plantjes & kruiden van Cocasa, noten van Gebana, delicatessen van Gerard en jams van Jan Maarten. Het wordt ook nog eens puik weer, dus spring op de fiets met je mand en kom lekker inslaan die handel.

🪐 Hoe je medemenselijk onderneemt leer je van hoogleraar Harry Hummels tijdens de (gratis) workshop op woensdag 9 november en met Egbert Mulder onderga je tijdens de leiderschapsdag als een ware astronaut een fenomenale VR Experience.

🧸 Dinsdag de 15e rollen we van 19.30 tot 21.30 uur de Recycle Sintmarkt uit, samen met FamFam en Ms Verhip. Sprokkel het speelgoed bij elkaar waar op uitgekeken is en ruil het tijdens dit speelgoedruilevent om voor vers moois en vul het aan met pre-loved items van Ms Verhip. Hartstikke duurzaam en verrie voordelig!

💃🏽 Op zaterdag 26 november hijs je je voor een habbekrats in een kekke glittertop of funky glamourjurk. Want samen met De Groene Stijl organiseren we de Party Hardy Swapparty, een heuse feestkledingruilmarkt. Met een imago-stylist, een personal shopper en een naaister die je ter plekke met raad en daad bijstaan, steel jij in december de show. Beloofd!

🌳 Even ontsnappen aan de ratrace doe je op de 27e met een bosbad van shinrin-yokugids Ingrid. Ze biedt een sessie van 3 uur totale onderdompeling in de natuur. Met een tempo van 1 km per uur en door al je zintuigen te gebruiken kom je tot volledige ontspanning.

🥙Hebben we ook nog eens een fonkelnieuwe menukaart sinds gisteren, met allerhande plant based lekkers. Je ziet, je hoeft ons terrein niet meer af. Wees welkom!

 
 

Gebrabbel uit De Groene Afslag | onze oktober nieuwsbrief

Onze nieuwsbrief gaat met zekere onregelmaat de deur uit. Wij proberen hem iedere maand te versturen, want we hebben eigenlijk een hoop te vertellen. Deze maand lichten wij de prachtige nieuwe expositie in De Groene Afslag uit, het vertrek van de heerlijke bakker naast onze deur en ook onze nieuwste bewoners die helpen met de afvalverwerking komen aan bod.

Wij zouden het natuurlijk reuze gezellig vinden als je je abonneert op onze nieuwsbrief. Dit kan op de homepage van de website.

Onze nieuwste collega's: Bob Ross en Frida Kahlo

 

Een warm welkom voor onze nieuwe collega’s Bob Ross en Frida Kahlo! Deze twee zwarte knapperds dreigden dakloos te worden, met liefde hebben we ons daarom opgeworpen als ‘foster pig parents’. Maar voor wat hoort wat, dus dit olijke duo gaat hun (slag)tanden zetten in een stukje restverwerking bij De Groene Afslag 🥕.

Ze huizen op een fijn stuk omwoelbare grond tussen het groen naast het terras. Let wel, houd de honden aan de lijn en de kinderen ook, als in, stap niet over de omheining heen. Wij voeren ze zelf, dus laat je schillen op de composthoop of trek een lekker bouillonnetje van :).