Terug naar alle evenementen

MASTERCOURSE ECONOMICS FOR CHANGE (VOL)

  • De Groene Afslag 117 Amersfoortsestraatweg Laren, NH, 1251 AV Netherlands (kaart)

ECONOMICS FOR CHANGE

”Sommige mensen zijn zo arm, die hebben alleen maar geld…” (Henk)  

Er zijn weinig mensen die op hun sterfbed wensen dat ze meer gewerkt hadden of meer rijkdom hadden vergaard. Als men vraagt ‘Vertel eens wat over jezelf’, vertel je zelden je inkomen of banksaldo om jezelf te beschrijven. Maar dat doen we wel bij onze samenleving als geheel: Het Bruto Nationaal Product dat altijd maar een stijgende lijn moet laten zien als indicatie dat het goed met ons gaat.   

Geld, we love it. Maar misschien is onze liefdesrelatie ongemerkt veranderd in een wat al te afhankelijke verhouding. Tijd voor een nieuw perspectief, want de toekomst vergt een andere aanpak: Van welvaart naar welzijn en van schaarste naar (meer dan) genoeg. De manier waarop bedrijven en de economie functioneren verandert. Waarde creatie verandert. Winst gaat een andere connotatie krijgen.  

In deze Mastercourse nemen we je mee naar de oerknal van het kapitalisme en economische groei als doel. Wat heeft het ons gebracht en wat heeft het ons gekost? Als economische groei niet langer nodig of wenselijk is, wat is het alternatief?  

Economics for Change is een verkenning van nieuwe economische denkrichtingen, zoals de ‘donut economie’ van Kate Raworth, de betekeniseconomie van Kees Klomp, de ‘welzijnseconomie’ van Katherine Trebeck, Postgroei van Giorgos Kallis en Jason Hickel en Commoning van David Bollier. Waarom zijn deze emergente nieuwe perspectieven een logisch vervolg op kapitalisme en  hoe kunnen we deze nieuwe theorieën toepassen in onze eigen omgeving of organisatie?

VOOR WIE 

Deze course is er voor alle mensen die zich druk maken over de uitdagingen van deze tijd en liever onderdeel willen zijn van de oplossing dan van het probleem. Als je echt het verschil wil maken kan het helpen om de oplossing niet te zoeken in het systeem dat het probleem veroorzaakt heeft, maar op zoek te gaan naar een gedegen overzicht van alle smaken ‘nieuwe economie’. Dit doen we niet alleen via kennisoverdracht maar op een ervaringsgerichte manier om de nieuwe smaken levendig te maken en je te inspireren.   

DOCENTEN

SHINTA OOSTERWAAL  
Shinta Oosterwaal is een onconventionele econoom. Na een carrière bij Buitenlandse Zaken als internationaal adviseur van overheden en bedrijfsleven over eerlijkere economische groei, besloot ze buiten de gebaande paden te treden en als zelfstandige leiders en hun teams te bewegen van ‘business as usual’ in een conventionele economie naar ‘business unusual’ voor een nieuwe economie. Shinta is tevens oprichter van WHATNOW.earth, een platform voor vernieuwende perspectieven op de economie en schrijft samen met Kees Klomp twee boeken over nieuwe economische realiteiten. De benadering van haar werk is altijd via de existentiële dimensie: ‘Waar mensen tot bloei komen wordt een cultuur wakker die een nieuwe richting geeft aan het bedrijfsleven en de economie én aan de samenleving als geheel’.  

KEES KLOMP 
Kees Klomp is 15 jaar werkzaam geweest als marketingadviseur bij de gerenommeerde internationale adviesnetwerken BBDO, Y&R en TBWA. In 2006 loopt hij vast in het conventionele bedrijfsleven met zijn maatschappelijk geëngageerde ethiek en besluit hij zijn kennis en kunde voortaan slechts te gebruiken om de wereld te verbeteren. Hij heeft sindsdien vijf boeken geschreven over betekenisvol ondernemen. Kees is ook de grote roerganger van THRIVE Institute, een innovatieve denktank, en mede initiator van de School for Change. Hij is consultant, mentor, spreker, content-maker, ondernemer,. To voor kort was bij als Lector Betekeniseconomie verbonden aan de Hogeschool van Rotterdam. Inmiddels heeft hij Rotterdam ingewisseld voor Zwolle waar hij nu aan de hogeschool Windesheim verbonden is. 

RUURD PRIESTER 
Ruurd is systeemdenker/doener, ontwerper en sociaal ondernemer, met trackrecord in digitaal ontwerp, marketing en innovatie – onder andere als directeur strategie van Lost Boys. Daarna werd hij medeoprichter en strateeg van een reeks purpose-driven netwerken en organisaties, zoals Gebiedonline, 02025, Groundforce.Studio, Club van Wageningen, Climate Cleanup, Sumowala en de Amsterdamse Donut Coalitie. Naast een aantal bestuursfuncties werkt Ruurd momenteel als ontwerper en adviseur voor het Doughnut Economics Action Lab (DEAL) en als docent bij de School for Change van de De Groene Afslag.  

EVA RUTTEN 
Eva werkt in diverse rollen, liefst op en rond het snijvlak van organisatie, strategie, duurzaamheid, leiderschap en persoonlijke/team ontwikkeling. Zij coacht, traint, doceert, presenteert, zit voor, duidt nieuws voor de media, leidt werkende mensen op en werkt graag aan de Inner Development Goals.  
Zij begeeft zich zowel in commerciële, culturele, maatschappelijke en onderwijs organisaties. Profit & Non Profit. 

OPBOUW VAN DE COURSE 

Dag 1:  De economische transitie 

Introductie van de problemen inherent aan het huidige economische systeem. 

Dag 2: Grondbeginselen van een nieuwe economie 1  

Kennisdelen over de nieuwe economie met nadruk op toepasbaarheid en hoe onze houding en gedrag hierin een rol spelen. Gastdocent is Ruurd Priester  

Dag 3: Grondbeginselen van een nieuwe economie 2  

Betekenis economie met Kees Klomp en werkbezoek. 

Dag 4: De changemaker 

Leiderschap & Inner Development Goals 

Changemaker zijn met gastspreker Eva Rutten  

Dag 5: De Change 

Uitwerken eigen casuïstiek en presenteren.  

EVEN PRAKTISCH

Datum: vrijdag 19 en 26 januari, 2, 9 en 16 februari 2024 (andere data vind je hier)
Tijdstip: 09:30 - 17.00 uur
Type evenement: vijfdaagse course 
Thema: Anders zakendoen en met elkaar omgaan 
Locatie: De Groene Afslag 

Prijs:  € 1.495,-  (excl. BTW  incl. koffie, thee, een heerlijke lunch en na afloop van de coursedagen een drankje en hapje aan de bar) 

AANMELDEN / MEER INFO

GOED OM TE WETEN 

De School for Change is een not for profit organisatie. Het leuke is dat je voor dit bedrag, niet alleen zelf de kennis vergaart, maar dat de School for Change ook anderen een kans geeft dezelfde kennis op te doen.  

De courses vinden doorgang bij minimaal 12 en maximaal 20 deelnemers. Dit laten we uiterlijk 2 weken voor de start weten.  

WAT WE NOG MET JE WILLEN DELEN 

Restitutie is niet mogelijk. Je deelname doorschuiven naar een volgende mastercourse kan in overleg. 

Eerdere gebeurtenis: 31 december
WINTERRECES van 31 december t/m 7 januari
Latere gebeurtenis: 20 januari
OPEN FAMILIEOPSTELLINGEN BIJ DE GROENE AFSLAG