Eten tot het op is! Meer biodiversiteit op je bord
Maandag 19 mei vindt in De Groene Afslag de conferentie Eten tot het op is plaats met als centrale thema de relatie biodiversiteit en voedseldiversiteit.
Waarom? 75% verlies aan biodiversiteit wordt toegeschreven aan de wijze waarop we met ons voedsel omgaan. In de praktijk zien we dat de aandacht voor biodiversiteit en de aandacht voor voedsel vooral los van elkaar staan. In zijn boek Eating to extinction maakt BBC-reporter Dan Saladino duidelijk dat deze twee thema’s alles met elkaar te maken hebben en dat oplossingen ook geïntegreerd opgepakt moeten worden.
Twee jaar geleden heeft Slow Food Nederland Dan Saladino naar Nederland gehaald naar aanleiding van het internationaal succes van het boek Eating to extinction, met het doel zijn verhaal ook in Nederland te laten beklijven. Om zijn gedachtegoed breed uit te zetten heeft Slow Food zijn boek in het Nederlands vertaald met de titel ”Eten tot het op is”. Een vervolgstap nu is het boek “Ark van de Smaak: Uitgelicht”, waarin we 12 strugglende producenten van Ark-items voor het voetlicht halen.
Eating to extinction is een sombere boodschap met een hoopvolle uitweg. We kunnen met ons eetgedrag de biodiversiteit verder vernietigen, of we kunnen daarentegen biodiversiteit bevorderen door te kiezen voor meer voedseldiversiteit op je bord!
PROGRAMMA:
17.30 - 19.00 uur:
Eet een plantaardige daghap mee in het restaurant van De Groene Afslag (€15,- p.p. Meld je hiervoor aan via http://degroeneafslag.nl?ft-ticket=1aa4de12 en selecteer de juiste datum)
19.00 - 21.00 uur:
• Wereldnatuurfonds & Dutch Cuisine (relatie biodiversiteit en voedseldiversiteit). Kunnen we de campagne ‘Eet meer dan 30 plantaardige producten per week’ ook in Nederland starten?
• Hoe krijgen we de Nederlandse landbouw tot een transitie? Urgenda heeft daarvoor in samenwerking met biologische boeren een inzichtelijk plan bedacht, LandInzicht;
• Casus Lutkemeerpolder: kunnen we de vergeten gele komkommer uit de Ark van de Smaak terugbrengen in de laatste landbouwgrond van Amsterdam: de Lutkemeerpolder;
• Kunnen we op de nieuwe locatie van De Groene Afslag symbolisch een houten Ark van de Smaak (evenals de Ark van Noach) of een houten reusachtig boegbeeld langs de A1 tegen de oprukkende monocultuur doen verrijzen? Lokale kunstenaars geven hun visie;
• Op deze avond zal het boek De Ark van de Smaak: Uitgelicht worden gepresenteerd.
21.00 - 21.30 uur: borrel / netwerken
Met een donatie van € 100,- (of meer) maak je het minisymposium Eten tot het op is mogelijk. Het doneerde bedrag gaat naar Slow Food waarmee ze nieuwe projecten kunnen opstarten, zoals het terugbrengen van de gele komkommer i.s.m. Kesbeke.
Tevens krijg je:
• Het boek ‘Eten tot het op is’ van Dan Saladino.
• De exclusieve uitgave ‘De Ark van de Smaak: Uitgelicht’ door René Zanderin
Bedrijven kunnen ook deelnemen aan dit symposium door 500 euro via WhyDonate te doneren, zij kunnen dan met hun logo in het boek De Ark van de Smaak: Uitgelicht vermeld worden.
Datum: maandag 19 mei 2025
Tijd: 18.30 - 21.30 uur
Locatie: De Groene Afslag
Prijs: een donatie van(af) €100,- aan Slow Food (https://whydonate.com/nl/fundraising/eten-tot-het-op-is) om het symposium en Slow Food projecten mogelijk te maken
Mail je aanmelding ook naar René Zanderink >> zanderinkr@gmail.com