Terug naar alle evenementen

BUILDING FOR CHANGE

  • De Groene Afslag 117 Amersfoortsestraatweg Laren, NH, 1251 AV Netherlands (kaart)

BUILDING FOR CHANGE bij de school for change

Samen bouwen aan de nieuwe wereld. 

“ The act of imagining something makes it real… Imagine building a new future, and we will…“ 

De hoeveelheid innovaties die momenteel plaats vinden in de bouw zijn groot. De energieprestatie van onze nieuwe gebouwen is inmiddels behoorlijk goed. Er wordt veel gepraat over circulariteit in ontwerp, uitvo­ering en gebruiksfase. Het besef groeit dat impact begint bij het kijken naar de totale lifecycle en footprint van gebouwen en dat daar andere verdienmodellen bij horen. Juist daarom is de grote vraag steeds vaker wat de reden is dat de bouwcultuur niet sneller verandert en dat er niet sneller opgeschaald wordt?

Ga daarom met ons mee op reis van het antropoceen, het tijdperk waarin de mens centraal staat, naar het sym­bioceen waarin mens, natuur en techniek een nieuwe balans vinden. Van ego-centrisch naar eco-centrisch.

Building for change richt zich op het bouwen aan een toekomst waarin CO2 negatief het nieuwe normaal is. Een wereld waarin circulair en regeneratief wordt gebouwd met bio-based materialen, zonder reststroom, natuurin­clusief en met een positieve impact op de context. Leer over nieuwe circulaire verdienmodellen, gebruik je hart, je hoofd en je handen. Join Building for Change!

Quote Essay The Big Here and Long Now Brian Eno: 

“I think we can change. Humans are capable of a unique trick: creating realities by first imagining them, by experiencing them in their minds. As soon as we sense the possibility of a more desirable world, we begin behaving differently, as though that world is starting to come into existence, as though, in our minds at least, we're already there. The dream becomes an invisible force which pulls us forward. By this process it starts to come true. The act of imagining something makes it real.” 


DEZE MIDDAG 

Onze huidige bouwcultuur heeft veel impact op klimaatverandering en loopt tegen alle grenzen aan van een houdbare toekomst. Dat moeten we van binnenuit veranderen voor de volgende generaties. Het is leuk en het kan!

Maar alleen als iedereen in de keten hetzelfde doel nastreeft en daar samen voor gaat. Aan het begin van de middag tijdens de lunch kijken we eerst terug naar waarom we zo bouwen en waar komt het vandaan? Een historisch perspectief leert ons waar en hoe we moeten en kunnen veranderen naar een nieuwe bouwcultuur. Wat voor een kansen en uitdagingen zijn er voor wie in de keten?

Van initiatiefnemer tot architect, van overheid tot bouwer voor iedereen valt er veel te leren van inspirerende voorbeelden van ontwikkelmodellen tot materialen, van transformatie tot biobased, van successen maar ook van mislukkingen.

Van ontwikkelaar tot architect, van aannemer tot investeerder. We gaan samen leren, ervaren en in gesprek om tot nieuwe inzichten en oplossingen te komen.

DE DOCENT

Oscar Vos
Opgegroeid in de bossen in Wageningen kreeg Oscar van jongs af aan de liefde voor de natuur mee. Tijdens zijn master Architectuur aan de TU Delft richtte hij zich op transformatie en interventie. Werkend in Duitsland bij Behnisch architekten kwam daar de liefde voor houtbouw bij. In 2008 kwam dit samen bij de oprichting van denieuwegeneratie samen met Sanne Oomen en Thomas Dieben. Een bureau met een sterke focus op duurzaamheid en transformatie. In 2015 gingen Oscar en Thomas door onder de naam krft en bouwden zij de afgelopen jaren verder door aan een oeuvre van bijzondere projecten in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. Hiernaast heeft Oscar gedoceerd aan de TU Delft en de Academie van Bouwkunst in Rotterdam, is hij bestuurslid geweest van de BNA en lid van het Q-team van Arnhem binnenstad. Binnen zijn bureau is hij het duurzame geweten en inspireert hij iedereen om het maximale uit iedere opgave te halen met als ultieme ambitie om Paris Proof te bouwen.  


GASTDOCENTEN

Robert Winkel
Robert Winkel oprichter en architect van Mei architecten en van NICE developers is een bevlogen multitalent met een Rotterdamse hands on mentaliteit. Met SAWA is hij een voorbeeld project begonnen waarin hij laat zien dat het kan, betaalbaar en extreem duurzaam bouwen. Hij neemt ons aan de hand door dit project en de lessen die er te leren vallen. Afsluitend met een borrel is er tijd om de nieuwe inzichten op je in te laten werken en vooral om je bevlogenheid en kennis te delen zodat we samen door kunnen bouwen aan een nieuwe bouwcultuur.

EVEN PRAKTISCH

Datum: dinsdag 27 februari 2024    
Tijd:
12.30 - 17.00 uur
Prijs:
pay as you like (onze kosten voor zaalhuur, eten & drinken, docenten en organisatie zijn ongeveer 200€ excl. BTW)
Type evenement:
cursus van een halve dag
Thema:
Anders Bouwen en Wonen 
Locatie:
De Groene Afslag 

GOED OM TE WETEN 

De School for Change is een not for profit organisatie. Het leuke is dat je voor dit bedrag, niet alleen zelf de kennis vergaart, maar dat de School for Change ook mensen met een kleinere portemonnee gratis de kans geeft dezelfde kennis op te doen. 

De courses vinden doorgang bij minimaal 10 en maximaal 20 deelnemers.   
Dit laten we uiterlijk 2 weken voor de start weten.  

  

WAT WE NOG MET JE WILLEN DELEN 

Restitutie niet mogelijk. Je deelname doorschuiven naar een volgende mastercourse kan in overleg. 


Eerdere gebeurtenis: 26 februari
TEAMS FOR CHANGE