Terug naar alle evenementen

FINANCE FOR CHANGE - Verdiepingssessie Circular Risk Scorecard (NL)

  • De Groene Afslag 117 Amersfoortsestraatweg Laren, NH, 1251 AV Netherlands (kaart)

FINANCE FOR CHANGE bij de school for change

Door een ‘circulaire bril’ naar bankfinanciering kijken

Circulaire ondernemers hebben vaak moeite om bankfinanciering te krijgen. En als ze al een voorstel van een bank krijgen, is de rente hoog. Dit heeft te maken met de ‘lineaire bril’ waarmee banken en andere financiële instellingen de kansen en risico’s van circulair ondernemen inschatten.

Om in de toekomst binnen de planetaire grenzen te opereren, is de transitie naar een circulaire economie noodzakelijk. Maar de manier waarop wij ons financiële systeem hebben ingericht helpt niet om de geldstromen de juiste, circulaire kant op te laten vloeien. Op lange termijn zal het financiële systeem dus anders moeten worden ingericht. Samen met welwillende mensen uit de financiële sector zijn wij aan de slag gegaan om door een ‘circulaire bril’ naar financieringen of investeringen te kijken.

 Toch willen we ook op korte termijn graag resultaten behalen en aan de slag. Wat moet gebeuren om het door banken financieren van circulaire ondernemingen makkelijker te maken? Wat kan er worden gedaan om meer geld naar circulaire ondernemers te laten vloeien?

Eén van de knoppen waaraan gedraaid kan worden, zijn de risicomodellen van banken. Een bank baseert haar keuze om wel of niet te financieren, en zo ja tegen welke rente, immers voor een groot deel op de uitkomst van hun risicomodel. Dit risicomodel geeft een perceptie van de werkelijkheid, veelal op basis van historische data. Circulariteit wordt daardoor momenteel niet of nauwelijks meegenomen, aangezien er nog geen data beschikbaar zijn. Kortom: de voordelen van circulair ondernemen worden niet (h)erkend en de risico’s worden overschat.

 

Achtergrond

Vier Nederlandse banken (ABN AMRO, ING, Triodos en Rabobank) en Invest-NL, een duurzame investeerder, hebben de ambitie uitgesproken om meer circulaire ondernemingen te financieren, maar merken in de praktijk dat dit nog niet snel genoeg gaat. Vanuit de Kopgroep Circulair Financieren hebben ze daarom de mouwen opgestroopt en een alternatief risicomodel ontwikkeld, dat circulaire kansen en risico’s integraal mee te nemen in beslissingen. Om een voorbeeld te noemen: wanneer het een circulaire ondernemer lukt om zijn eigen product in de toekomst terug te halen en het een tweede leven te geven, is het toekomstige grondstoffenrisico kleiner. Het heeft ook een prijsvoordeel: de ondernemer krijgt de producten ook nog voor de hedendaagse prijs, niet voor de toekomstige, hogere prijs.

De missie is om de perceptie van financiële instellingen op circulaire ondernemingen te veranderen. Hiervoor is er een risicoscore ontwikkeld, die de kansen en risico’s van circulaire ondernemers vaak positiever beoordeelt. Daarin worden nieuwe circulaire risicofactoren, zoals de circulariteit van het product, de geschiktheid van het product voor circulariteit en de schaarste van de gebruikte grondstoffen meegewogen. Maar ook bestaande factoren, zoals de robuustheid van de contracten en de ervaring van het managementteam, worden door een circulaire bril bekeken. Het doel van de scorecard is om data op te halen om te laten zien dat circulair ondernemen inderdaad minder risicovol is.  

Ben je ook benieuwd hoe dit werkt? Meld je dan nu aan!

DOCENT

JEROEN VAN MUISWINKEL

Jeroen leidt de projectgroep Risk binnen de Kopgroep Circulair Financieren, die afgelopen twee jaar aan de slag is gegaan om de Circular Risk Scorecard te ontwikkelen. Hij heeft een achtergrond als bankier binnen Rabobank (corporate en projectfinanciering), waar hij heeft geprobeerd als ‘Don Quichot’ tegen bancaire windmolens te vechten en circulaire financieringen mogelijk te maken. Momenteel werkt hij bij Copper8: een (bij gebrek aan een beter woord) adviesbureau wat duurzame doorbraken wil realiseren. Een van deze duurzame doorbraken is om het financieren van circulaire ondernemers te vergemakkelijken en tegen een lagere rente, door circulariteit integraal mee te laten nemen in de financierings- en investeringsbeslissingen van financiële instellingen. Voor meer info: Kijken door een ‘circulaire bril’ naar bankfinanciering - Copper8.

EVEN PRAKTISCH

Datum: donderdag 29 februari 2024 (2e kans op donderdag 28 maart)
Tijd:
15.00 - 17.00  uur
Prijs:
gratis (georganiseerd door Kopgroep Circulair Financieren)
Type evenement:
Verdiepingssessie van 2 uur
Thema:
Finance for Change 
Locatie:
De Groene Afslag 

Eerdere gebeurtenis: 27 februari
BUILDING FOR CHANGE